Nieuws

Poly Hymnia speelt Die Schöpfung

Op 12 en 13 april voert Muziektheatervereniging Poly Hymnia in theater Figi een unieke, volledig geënsceneerde versie van Haydn’s oratorium ‘Die Schöpfung’ uit. Met behulp van decors, kostuums en acteerwerk wordt deze fantastische muziek als een niet te missen totaalmuziektheaterspektakel voor het voetlicht gebracht.

In den beginne- het ontstaan van ‘Die Schöpfung’
Tijdens twee reizen naar Engeland komt Haydn in aanraking met de oratoria van Händel en raakt hier zeer door geïnspireerd. Haydn’s impresario in Engeland geeft hem het gedicht ‘Schepping van de wereld’, zijn vriend Gottfried van Swieten verwerkt dit tot een libretto in het Duits. Met als bronteksten het scheppingsverhaal uit de bijbel, diverse psalmen en John Milton’s epos ‘Paradise Lost’ ontstaat zo ‘Die Schöpfung’.

Het stuk bestaat uit drie delen. In de eerste twee delen bezingen drie solisten – als de aartsengelen Raphael, Uriel en Gabriel – de eerste zes dagen van de schepping. Van het eerste licht vanuit de totale chaos tot aan alle planten en dieren. In deel drie worden de eerste mensen geïntroduceerd: Adam en Eva. Deze twee solisten bezingen vol enthousiasme het aardse paradijs waarin zij terechtgekomen zijn.

Koor en orkest
De indrukwekkende koorstukken zijn vaak een lofzang over wat er per dag wordt geschapen. Het orkest mag zich uitleven in de briljante klankschilderingen van Haydn’s muziek; het publiek zal in de muziek letterlijk de leeuwen horen brullen, het water van de oerzeeën horen kolken en de vogels horen zingen.

Bij de première van het stuk, in 1799, stond het publiek in lange rijen voor het theater en waren er 30 politieagenten nodig om de orde enigszins te bewaren. ‘Die Schöpfung’ is sindsdien eigenlijk nooit van het podium verdwenen. Het stuk wordt nog steeds regelmatig uitgevoerd, door zowel professionele als amateur-ensembles.

Met deze bijzondere uitvoering van ‘Die Schöpfung’ willen we het 21e-eeuwse publiek net zo verbazen en ontroeren als dat allereerste premièrepubliek in 1799.

Poly Hymnia herschept de Schepping!

Kaartverkoop: www.figi.nl
Kaarten vrijdag 12 april: bestel hier
Kaarten zaterdag 13 april: bestel hier
Volwassenen: € 26,-
Jeugd (t/m 18 jaar): € 16,-